Tänd ett ljus för säkra förlossningar

Ladda ned berättelsen som pdf »

Risken för att en kvinna ska dö under graviditet eller förlossning i Sverige är en på 17 400 kvinnor, i Kongo Brazzaville är det en på 22 kvinnor – och i Kongo Kinshasa en på 13 kvinnor. Mödra- och barnhälsovård i Kongo är därför ett prioriterat område för Equmeniakyrkan och samarbetskyrkorna i Kongostaterna. Tillsammans med våra samarbetskyrkor vill vi ändra på den höga mödradödligheten.

Efter många timmars körning norrut från Brazzaville kommer vi fram till byn Inkouélé ett par mil norr om regionhuvudstaden Gamboma. Det är hälsodepartementets chef Kinanga, Göran Holmberg och jag som reser. I Inkouélé finns en vårdcentral som ägs av Evangeliska kyrkan. Där finns en sjukvårdare och flera hjälpkvinnor som förlöser kvinnorna på vårdcentralens BB.Vi träffar en nyförlöst mamma med sin nyfödde son. Göran och jag får be för henne och barnet. Vi frågar vad barnet ska heta. ”Han ska heta ditt namn”, säger hon då. Och kanske blev det också så att hennes bebis nu heter Göran!

DSC_5703_450

Den 17 augusti 2015 tändes för första gången ljuset och elen på vårdcentralen så att det nu finns belysning vid förlossningar, mindre operationer och även för inneliggande patienter på sjuksalarna. Detta är avgörande för att få säkrare förlossningar
som tidigare skedde i det dåliga ljuset från en fotogenlampa. Den här kvinnan var den sista som födde i skenet av fotogenljus.

Under 2015 har våra tre samarbetskyrkor i Kongostaterna installerat solenergianläggningar på taket till sex sjukhus och två vårdcentraler. Det är tre sjukhus i Evangeliska Samfundet i Nedre Kongo Kinshasa och tre i Baptistsamfundet i Bandunduprovinsen samt på en av Evangeliska kyrkans vårdcentraler i Kongo Brazzaville och en ytterligare som installeras i slutet av 2015.

DSC_5732_450

Andra prioriterade insatser som våra samarbetskyrkor uttryckt önskemål om hjälp med och som vi vill stödja i nästa skede, och i den mån vi får in medel, är kirurgiska instrument och fortbildning av sjukvårdspersonal, speciellt barnmorskor samt medicinförsörjning. Det finns dessutom behov av fortsatta investeringar i solenergianläggningar.

Var med och tänd ljus i Kongo!

Text och foto:
Christer Daelander

Tillbaka till startsidan för Tänd ett ljus »

Tillbaka till startsidan för berättelser »

DSC_5765_450stod vart arb_90k_220Ge en gåva
Sätt in din gåva på pg 90 03 28-6

SMS:a en gåva
Ge 100 kr till insamlingen genom att skicka ett SMS med texten LJUS till 72980 så ger du 100 kronor till insamlingen Tänd ett ljus.Swish
Ge din gåva till Swish nummer 900 32 86

Julklapp
I stället för julklapp – ge bort ett gåvokort.
Sätt då in 100 kronor på 90 03 28-6.
Skriv ut gåvokort alt 1 här »
Skriv ut gåvokort alt 2 här »

Samlingssida med information om att ge en gåva »

streamer_450