Salam i Syrien

Ladda ned berättelsen som pdf »

Minns ni pastor Salam från Homs? Som tvingades fly på grund av kriget till Damaskus. Och tvingades fly igen och nu befinner sig i Latakia. Men predikar med händerna gör han fortfarande. 

Vad gör Salam nu?
Han fortsätter arbeta som ansvarig för Synodens (NESSL) humanitära arbete inne i Syrien. Men han arbetar också som pastor och föreståndare i Synodens församling i Latakia, en hamnstad i nordvästra Syrien ganska nära turkiska gränsen. Församlingen har ca 1000 medlemmar och stor barn- och ungdomsverksamhet. Varje söndag träffas ca 150 barn i sina söndagsskoleklasser och varje onsdag möts 50-70 kvinnor i sin verksamhet. Det finns ungdomsgrupper både för yngre och äldre tonåringar samt studenter. Totalt drygt 100 ungdomar träffas regelbundet i kyrkan. Till detta kommer körverksamheten som framför allt sjunger vid jul och påsk, men det finns också en grupp kallad ”Örnvingar” (efter Jes:40) som håller i och planerar program för gemenskapsträffar och församlingsdagar.

Gudstjänster har de varje söndag förmiddag samt en kväll i månaden då Salam predikar och utöver det arbetar han med bibelstudier och samtal.

Har människor flytt från Latakia?
Salam berättar att de som lämnat landet till största delen är familjer som ändå bestämt sig för att flytta utomlands redan innan kriget bröt ut. Men det finns andra familjer, framför allt familjer med små barn, som gärna skulle vilja ge sig iväg om de hade möjlighet. Men det är svårt att hitta lagliga vägar in i Europa och USA,  och man vill inte vända sig till människosmugglare. Salam berättar också att det finns ett visst tryck på kyrkan och pastorerna att hitta sätt för människor att utvandra, men svaret de ger är att kyrkan inte är en ambassad. Människor kan inte ha de kraven på att kyrkan ska hjälpa dem lämna Syrien.

Hur är säkerheten i Latakia?
– Vi har det bra här. Det är svårt med elen, men annars fungerar både polis och infrastruktur. Latakia står under regeringsstyrkornas beskydd och vi kristna behandlas väl som vi gjort även tidigare. Vi lever i fred här. Däremot är livet svårt i andra delar av Syrien där oppositionen och islamisterna styr. På vissa platser har man infört sharia-lagar och kvinnor behandlas väldigt illa.

Är människor rädda för att ISIS kommer att sprida sig till Latakia?
– Just nu så känner vi oss säkra. I Latakia bor det framför allt alawiter och kristna (alawiter är en muslimsk gren som ligger nära shia, president Bashar al-Assad är alawit.) Det finns inte så många sunnimuslimer i Latakia så att islamisterna kan få grogrund. Men om ISIS expanderar ännu mer, kan läget bli ett annat.

Människor följer med vad som händer och har flera olika TV-kanaler  följa internationella nyheter. Den generella uppfattningen är att USA och dess allierade sa att man skulle slå ner islamisterna för ett år sedan, men det blev ineffektivt och inget hände egentligen. Uppfattningen just nu är att Ryssland tillsammans med Iran verkar mer seriösa. Men det handlar om vad som kommer ut av det. Vilka konsekvenserna blir för landet.

Salam menar att det finns två stora problem som inte längre gäller bara Syrien, utan hela världen, och som måste lösas.

– Vi har levt länge med det i regionen. Inom Syriens gränser finns 11 miljoner internflyktingar enligt FN:s beräkningar. Det är halva Syriens befolkning. Många av dem lever sämre än de människor som befinner sig i flyktingläger i Libanon eller Jordanien. En del är helt isolerade

Salam menar att den syriska oppositionen som startade med krav på större demokrati och öppenhet har kidnappats av radikala grupper som bara driver sin egen agenda. Han uppskattar att ca 90 procent av de stridande oppositionella bara är radikala islamister som inte har något intresse av ett nytt demokratiserat Syrien. Den moderata oppositionen lever, men den är ganska tyst och verkar både utanför och innanför Syriens gränser.

Humanitärt arbete
Synoden (NESSL) arbetar för närvarande med 1000 familjer inne i Syrien som man förser med bränsle, vatten och elektricitet.
Man driver också bland annat ett skolprojekt i flyktinglägret i Zahle i Libanon.
Läs mer »

Många kyrkor gör mycket och störst aktör är grekisk-ortodoxa kyrkan med 490 heltidsanställda personer i Syrien för humanitär hjälp. Det handlar om 100 000-tals människor de hjälper genom hundratals program och miljontals dollar i bistånd. Arbetet sker genom IOCC (International Orthodox Christian Charity). Sedan arbetar också katolska Caritas med många och bra program.

 

Intervju: Gunilla Ikponmwosa

Tillbaka till startsidan för Tänd ett ljus »

Tillbaka till startsidan för berättelser »

Salam_Hanna_2_450stod vart arb_90k_220
Ge en gåva
Sätt in din gåva på pg 90 03 28-6

SMS:a en gåva
Ge 100 kr till insamlingen genom att skicka ett SMS med texten LJUS till 72980 så ger du 100 kronor till insamlingen Tänd ett ljus.

Swish
Ge din gåva till Swish nummer 900 32 86 (ange ”Ljus” som meddelande)

Julklapp
I stället för julklapp – ge bort ett gåvokort.
Sätt då in 100 kronor på 90 03 28-6.
Skriv ut gåvokort alt 1 här »
Skriv ut gåvokort alt 2 här »
Matpaket till Syrien »

Samlingssida med information om att ge en gåva »

streamer_450