Marina och Anja i Sibirien – hur gick det sen?

Ladda ned berättelsen som pdf »

Förra året berättade vi om Marina Longortova och Anja Togacheva, som bor i en liten chantisk by i norra Sibirien. Det kan du läsa här. De gick då en bibelskola för minoritetsfolk som Equmeniakyrkan har gett stöd till. Hur gick det sen för Marina och Anja?

I augusti hade bibelskolan sin sista samling och deltagarna fick sina diplom. Men det är inte diplomen som är viktiga. Under skolans gång har deltagarna, som kommer från fem olika folk, vuxit i sin ofta ganska unga tro. De har också lärt sig att förhålla sig till sina egna kulturer och traditionella trosföreställningar.

”Nu förstår jag att jag inte behöver kämpa emot mitt folks traditioner”, säger en marisk deltagare, ”utan det handlar bara om evangelium. Till och med i Bibeln använder sig Gud av människors traditioner. Tack för denna skola!”

Den sista samlingen skedde i Jamal, regionen där Anja och Marina bor. En helg var det en samling i ett sommarviste dit många kristna chanti kom. Gudstjänsterna firades i en tältkåta, som Equmeniakyrkan har varit med och finansierat. ”Vi behöver den, för att kunna finnas nära renskötarna”, säger pastor Anatoli från moderförsamlingen i staden Salechard.

En kvinna som leder en grupp i en annan isolerad by undrade när nästa skola startar. ”Jag vet för lite, man hör allt möjligt, men vad som är rätt och fel är svårt att veta” säger hon. Redan har sju chanti hört av sig och sagt att de vill gå i nästa bibelskola. Så sprider sig evangeliet bland de många små grupperna i det arktiska Sibirien.

Vad hände då med Anja och Marina?

Marina jobbar precis som tidigare på Arbetsförmedlingen i Jamal men har fått en idé om att öppna ett hem för funktionshindrade barn. Och Anja är dessvärre fortfarande arbetslös konditor. Men båda är tacksamma för den utbildning de fick. Nu är de bättre rustade för sitt arbete i Guds rike, där de söker konkreta vägar att tjäna både Gud och sitt folk.

Text: Gerard Willemsen

Tillbaka till startsidan för Tänd ett ljus »

Tillbaka till startsidan för berättelser »

Jamal2015-137_450stod vart arb_90k_220
Ge en gåva
Sätt in din gåva på pg 90 03 28-6

SMS:a en gåva
Ge 100 kr till insamlingen genom att skicka ett SMS med texten LJUS till 72980 så ger du 100 kronor till insamlingen Tänd ett ljus.

Swish
Ge din gåva till Swish nummer 900 32 86

Julklapp
I stället för julklapp – ge bort ett gåvokort.
Sätt då in 100 kronor på 90 03 28-6.
Skriv ut gåvokort alt 1 här »
Skriv ut gåvokort alt 2 här »

Samlingssida med information om att ge en gåva »

streamer_450