Elton: Jag ska bli biskop

Ladda ned berättelsen som pdf »

– Jag är kreol och stolt över att vara det. Jag kan lära er kreolengelska och ni kan lära mig mayangna och miskito. Då blir det möjligt för oss att besöka varandras församlingar och predika när vi har blivit pastorer. Då blir vi den kyrka som vi bör vara, säger Elton när jag träffar honom och de andra pastorskandidaterna i Moravakyrkan i Nicaragua.

Elton Ellis är 20 år, född och uppväxt i det idylliska fiskesamhället Pearl Lagoon på Södra Atlantkusten och en av studenterna på Moravakyrkans Teologiska Seminarium i Nicaragua.

– När jag var sex år var jag med om en olycka och resultatet blev att jag är delvis förlamad i ansiktet. Det var en hemsk upplevelse och jag vill aldrig uppleva den igen. Mitt självförtroende sjönk till botten och hela mitt liv raserades. Så många personer som förödmjukade mig och helt plötsligt började titta konstigt på mig. Jag mådde så dåligt under många år. När jag var tolv år lyssnade jag till mitt hjärta och beslöt mig för att ta emot Gud som min frälsare. Samtidigt gav jag ett löfte till Gud om att alltid tjäna honom, berättar Elton.

– Efter det att jag blev kristen så har jag haft många olika uppdrag i kyrkan. När jag var 13 år blev jag ordförande för barnorganisationen och samtidigt började jag som söndagsskollärare. Två år senare valdes jag till ordförande för ungdomarna. Nu är jag med i det nationella ledarskapet för Moravakyrkans Ungdomsorganisation.

Utmaningar
I de allra flesta samhällena på Atlantkusten så finns det en Moravaförsamling och pastorerna anses ofta vara ledare för hela samhället. Atlantkusten är en region rik på etniska grupper och stora naturresurser. Samtidigt lever majoriteten av befolkningen i stor fattigdom, eftersom resurserna främst utvinns av företag utifrån och ytterst liten del av vinsterna stannar på Atlantkusten.

Elton ser flera utmaningar för Moravakyrkan i Nicaragua. ”Vi måste verka för enhet och inte splittring. Vi måste visa respekt för varandra som delar av olika folk. Vi måste stå emot de politiska partiernas försök att utnyttja oss och vårt goda namn. Vi måste hitta våra former för självförsörjning. Som privatpersoner, församlingar och nationell kyrka. Vi måste våga stå emot de negativa krafter som blommar upp när droger ökar i vårt samhälle. Vi måste sträcka ut våra händer till de ungdomar och vuxna som är i ett drogberoende och stödja dem för att få sunda liv igen.”

Eltons främsta och viktigaste framtidsdröm är att bli pastor, men han vill också studera till lärare och psykolog för att tjäna på bästa sätt.

– Jag vill för alltid vara en Guds tjänare. Jag har lagt mitt liv i Guds händer. Jag vill att Gud använder mig. Jag vet att jag har ledaregenskaper. Om Gud vill, så blir jag Moravakyrkans biskop en dag.

Text: Ulrika Morazán

Tillbaka till startsidan för Tänd ett ljus »

Tillbaka till startsidan för berättelser »

DSC_0476[1]_450stod vart arb_90k_220

Ge en gåva
Sätt in din gåva på pg 90 03 28-6

SMS:a en gåva
Ge 100 kr till insamlingen genom att skicka ett SMS med texten LJUS till 72980 så ger du 100 kronor till insamlingen Tänd ett ljus.

Swish
Ge din gåva till Swish nummer 900 32 86

Julklapp
I stället för julklapp – ge bort ett gåvokort.
Sätt då in 100 kronor på 90 03 28-6.
Skriv ut gåvokort alt 1 här »
Skriv ut gåvokort alt 2 här »

Samlingssida med information om att ge en gåva »

streamer_450