Equmeniakyrkans arbete för klimat och hållbarhet

 

I december samlas världens ledare för klimattoppmöte i Paris. Lås oss tillsammans verkar för att de ska enas om ett avtal som ger klimaträttvisa, hejdar klimatförändringarnas katastrofala konsekvenser och möjliggör en hållbar utveckling för alla.

Klimatförändringarna är den största kris som mänskligheten någonsin har ställts inför. Vår framtid står och väger. Vi skadar jorden som är vårt hem. Vi är nära den punkt efter vilken det inte finns någon återvändo då ekosystem kollapsar och många arter på jorden utrotas.

Men än finns tid för omvändelse. Tid då vi tar vetenskapens rapporter på allvar och får fart på omvandlingen till en hållbar värld. Vi vill vara aktiva aktörer på den resan som kyrka och som lärjungar.

 

klimat

Klimatfrågan är tveklöst en av vår tids största utmaningar.

Att ta hand om jorden är en tydlig uppgift vi har fått. Bibeln är full av berättelser och texter som visar hur Gud bryr sig om sin skapelse – som vi också fått låna av våra barn för att förvalta. Människor som idag drabbas av de utsläpp vi står för.Vi kan gå före och visa att vi tar vårt ansvar på allvar. Det är inte för sent, men det är bråttom. Är du med? Så skriver Lasse Svensson, kyrkoledare.

Läs mer

 

 Lasse 12 maj

Globala veckan

Under Kyrkornas globala vecka uppmärksammar kyrkor och organisationer gemensamt rättvisefrågor i gudstjänster och aktiviteter. Veckan firas varje år i november, men temat och materialet kan användas året om. I år är temat ”Jord att leva på – mänskliga rättigheter i klimatförändringarnas spår”.

Låt oss under Globala Veckan och kommande veckor be för mötet i Paris, för att nödvändiga beslut fattas som leder oss in på en hållbar utveckling.

Här hittar du mer information och material

photo-1433733071959-30cd185d14a8

Act Now for Climate Justice

är en globala kampanj  som leds av ACT Alliance, en koalition av mer än 140 organisationer och kyrkor som jobbar tillsammans i  för att skapa positiv och hållbar förändring för fattiga och marginaliserade människor. Målet är ett rättvist och ambitiöst avtal på klimattoppmötet COP21 i Paris i december. Equmeniakyrkan och Equmenia ställer sig bakom kampanjen vars främst mål i Sverige är  att samla in 20 000 namnunderskrifter inför klimattoppmötet i Paris, COP 21.

Här kan du läsa mer om kampanjen
Här kan du skriva under för klimaträttvisa 

Agera för klimaträttvisa i sociala medier

Runt om i världen visar människor att de vill se handlingskraft och mod. Vid klimatmötet i Paris i december måste det tecknas ett rättvist och ambitiöst klimatavtal. Du kan vara med och påverka i sociala medier! Läs mer

Det behövs fler superhjältar som kämpar för klimaträttvisa!

På Equmenias hemsida kan du lista ut vilken slags klimatsuperhjälte du är. Dessutom finns där massvis med tips på hur du kan arbeta med klimaträttvisa i din församling och Equmeniaförening. Läs mer


klimathjälten2

Klimatvittnen

Möt Delwara Begum från Bangladesh, Teresa Mwakasungula från Malawi och Melvin Veterra från Filippinerna som tillsammans med många andra vittnar om hur klimatförändringarna påverkat deras liv. Läs mer

 

 

Credit: Christian Aid / Ross Hemingway

Credit: Christian Aid / Ross Hemingway

Teologisk grund för vårt engagemang

I klimatfrågan ryms många av kristen tros centrala frågor. Om Gud som skapare och vår roll som förvaltare. Frågan om efterföljelse ställs på sin spets. Vad innebär det att följa Jesus idag i en värld där vi genom vår livsstil slår sönder andra människors livsvillkor och där ytterst mänsklighetens hela existens hotas?

I Equmeniakyrkans grunddokument betonas den bibliska grunden för vårt engagemang för klimat och en hållbar värld.
Läs mer här om vår policy för fred och hållbarhet och få tips på böcker och texter som ger teologisk fördjupning i frågorna.

 photo-1438503733096-e5c5560f05ed

Fördjupning

Det finns många möjligheter att fördjupa sig i klimatfrågan. Här tipsar vi om några bra böcker, podcasts, radioprogram mm. Dessutom länkar till andra organisationer och hemsidor.

Läs mer

Equmeniakyrkan arbetar kontinuerligt för  Fred och Hållbar utveckling. Här kan du läsa mer om det. 

 SplitShire-7613